Tidlös design möter stort hållbarhetsfokus. Diemonde jobbar med hållbarhet på alla plan, med egen fabrik i Örebro som säkerställer total insyn i hela produktionskedjan. Möt Angelo da Silveira, grundare av Diemonde – och vinnare av Årets hederspris.

Stort grattis! Berätta om känslan när du fick veta att du vunnit!

– Tusen tack! Jag var lite chockad till en början och fick beskedet mitt i vardagsruschen. Snabbt hem från studion, hämta på förskola, fixa mellis och med konstant buller i bakgrunden så hade jag svårt att ta in den glädjande nyheten när Cia ringde. När det hann landa var jag superglad och tacksam.

Vad betyder det här priset för dig?

– Med den visionen vi på Diemonde arbetar efter och det utomjordiska engagemang teamet lägger ner varje dag med sikte på att fortsätta inspirera till positiv omställning i en tuff industri, är det med stor glädje och stolthet jag tar emot det här priset. Men jag delar inte det här priset med bara mitt team och alla runt Diemonde. Priset har ett symboliskt värde som är större än mig. Det är för alla som sitter på en dröm, har stora ambitioner och känner sig utanför. Vi kan också!

Berätta kort om Diemonde och hur ni jobbar!

– För mig är mode mer än plagg och säsongskollektioner. Jag ser mode som en kulturbärare, samhällsberättare och innovatör. På Diemonde använder vi mode som ett verktyg med ambitionen att berätta och förbättra. Den ambitionen praktiseras i vårt sätt att jobba med social hållbarhet och cirkularitet via produktion, reparation och produktidentifikation från vår lokala fabrik i Örebro, hur vi skapar öppna mötesplatser för vår community genom pop-up-aktiveringar på bland annat Brilliant Minds eller Åhlens City och hur vi berikar det svenska arvet med ett globalt perspektiv som fångar upp hela samhället genom vårt narrativ.

Hur skulle du själv beskriva din design?

– Jag skulle beskriva min design som en perfekt balans av global streetkultur och skandinavisk estetik där tidlös design möter interkulturella uttryck.

Var hämtar du inspiration?

– Jag inspireras av det vackra som föds ur kontraster. En stor del av de kontraster jag upplevt kommer från min mentala och fysiska resa under min uppväxt genom olika världar, kultur och liv.

Berätta om din egen look på ELLE-galan!

– Alla plagg är Diemonde custom made tillverkat av resttyger som jag samlat på mig från svenska möbel- sömnadsfabriker. Jag designade den här looken förra veckan, åkte till vår fabrik i Örebro i måndags för att välja tyger och fick allt levererat igår. Mina smycken är från Louis Abel designat av min vän Jimmy Loufti och skorna Adidas-Y3. Tidlöst, självsäkert och bekvämt, typiskt Diemonde.

Vad har du för drömmar och planer för framtiden?

– Jag har stora drömmar och stora ambitioner. Min strategi är att hålla dem för mig själv, ha tålamod och tro på processen. Självklart ska vi fortsätta inspirera till positiv omställning inom modebranschen både kulturellt och industriellt men med ett större globalt fokus. Vi har inte alla svar, men vi sätter vår kreativitet på prov och bygger aktivt den värld vi vill se.

Av Helena Skoog

21 April 2023